Seramai 1,900 pegawai penguatkuasa dan 1,300 pegawai pemantau harga akan meninjau restoran di seluruh negara bagi mengelak kenaikan harga makanan dan minuman.
Ia berikutan pengurangan subsidi gula sebanyak 20 sen
sekilogram seperti yang diumumkan dalam Bajet 2013.
Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan
Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe berkata berikutan pengurangan subsidi itu,
pihak pembekal makanan dan restoran sepatutnya mengurangkan kandungan gula di
dalam proses penyediaan sajian mereka dan bukannya mengambil kesempatan
menaikkan harga makanan.
Tambahnya, langkah kerajaan mengurangkan subsidi gula
sepatutnya dilihat dari segi kesihatan, kerana kerajaan ingin mengubah
pengambilan gula berlebihan oleh rakyat di negara ini.
Walaupun subsidi dikurangkan, kerajaan masih menanggung
subsidi gula sebanyak 34 sen sekilogram membabitkan perbelanjaan sebanyak RM278
juta.
Harga runcit terkini gula ialah RM2.30 sen sekilogram.
No comments:
Post a Comment